Videobellen met een Android-toestel. Wat is de beste dienst?

In dit artikel bespreken we de twee grootste VoIP (Voice over IP) apps: Skype en Viber, waarvan Skype verreweg de meest populaire app is en Viber een van de op gepaste afstand volgende apps. Ze zijn allebei goede, maar zeer verschillende keuzes voor wie wilt videobellen met zijn of haar Android-toestel.


Het artikel is opgebouwd uit de volgende onderdelen: gebruikersgemak, kosten, gebruik mobiele data, video- en geluidskwaliteit en populariteit. We zullen de voor- en nadelen per applicatie bespreken en uiteraard onze conclusie geven.


Gebruikersgemak

Zowel Viber als Skype zijn beide zeer gemakkelijk te installeren op je Android-toestel. Skype is van origine uit een desktop-applicatie en dat blijkt ook uit het feit dat je een username en wachtwoord moet invullen om van de dienst gebruik te maken. Viber is een stuk jonger en helemaal gericht op mobiele telefoons (ze hebben pas onlangs een desktop-applicatie ontwikkeld) en gebruikt net als WhatsApp simpelweg je telefoonnummer. Dit is ook erg handig voor wanneer je contacten wilt toevoegen. Bij Skype met je zoeken naar contacten en dat is logisch, want op je computer op laptop ga je geen telefoonnummers invoeren, maar gebruikersnamen.

Echter, aangezien we letten op videobellen met Android-toestellen, moeten we Viber uitroepen tot meest gebruiksvriendelijke VoIP-app. Skype is gewoonweg wat minder mobiel-vriendelijk.


Kosten

Hier kunnen we vrij kort over zijn. Skype is gratis. Viber is gratis. Alles wat Viber gratis aanbiedt, heeft Skype ook en vice versa. Het enige verschil tussen de twee diensten is dat Skype wel een betaalde sectie heeft en dat is wanneer je wilt bellen naar vaste telefoons en mobiele telefoons, iets dat met Viber niet mogelijk is.

Eigenlijk is het dus een gelijkspel, maar doordat Skype iets meer mogelijkheden heeft, geven we de credits aan Skype.


Gebruik mobiele data

VoIP-apps gebruik je vaak om kosten te besparen. Mobiele belminuten zijn nu eenmaal net zo duur als goud bellen en via internet is goedkoper, toch? Ten eerste hangt het van je belgedrag af. Wil je bijvoorbeeld videobellen onderweg (wanneer je dus gebruik maakt van je databundel) dan moet je dit misschien nog eens heroverwegen. Wil je thuis op de bank of op je kantoor videobellen, waar wifi aanwezig is, dan is het een goede optie om je belbundel niet op te slurpen.

Skype gebruikt namelijk rond de 3MB per minuut en heeft daarnaast ook nog een HD-optie, maar dan blaas je met zo'n 20MB/minuut echt door je MB's heen. Viber aan de andere kant gebruikt 'slechts' 250KB - 500KB per minuut. Dit komt mede door de kwaliteit, waar we hieronder over verder zullen gaan.

Wat betreft verbruik mobiele data is Viber dus duidelijk de winnaar, maar dat gaat wel te koste van de kwaliteit!


Video- en geluidskwaliteit

Zoals hierboven vermeld, gebruikt Viber veel minder data per minuut dan Skype. Dit komt doordat Skype gebruik maakt van HD codecs zowel voor het geluid als voor het beeld. Viber is gewoonweg een stuk minder goed. De geluidskwaliteit is gelukkig sinds de start al een stuk verbeterd, maar de videokwaliteit kan niet tippen aan die van Skype.

Het kost misschien wat meer data - wanneer je gebruik maakt van wifi geeft dat ook niets - maar wat betreft videokwaliteit is Skype heer en meester.


Populariteit

We hebben dit criterium voor het laatste bewaard, maar eigenlijk is het misschien wel het allerbelangrijkste: de populariteit. Skype is natuurlijk immens populair en waarschijnlijk ook onder je vrienden, familie en collega's. Viber daarentegen is nog lang niet zo bekend en daarnaast biedt het ook geen optie om mensen te bellen die geen Viber hebben. Met Skype kun je, al dan niet betaald, iedereen op de wereld bellen.

Met 5x meer gebruikers is Skype dan ook verreweg het populairst. Viber moet nog heel hard aan de weg gaan timmeren wil het enigszins in de schaduw mogen staan.


Conclusie 

Beide diensten hebben hun aantrekkelijke en hun minder mooie kanten, maar we kunnen concluderen dat Skype de beste VoIP-app voor Android is op dit moment. Ook Skype is niet perfect en we zouden graag de optie om net als bij Viber contacten via de telefoonnummers toe te voegen terugzien, maar aan de andere kant biedt Skype een veel betere videokwaliteit. Het belangrijkste voordeel van Skype ten opzichte van Viber is misschien nog wel dat Skype gewoon veel populairder is en dat er veel meer mensen zijn waarmee je even kunt Skypen en een stuk minder waarmee je gaat 'Viberen'

Skype downloaden            -             Viber downloaden


{ 3 reacties... read them below or Comment }

  1. Nog nooit gehoord van viber, ben benieuwd of er nog meer ontwikkelingen gaan komen omtrent Voip bellen.

    BeantwoordenVerwijderen

  2. I'm extremely inspired along with your writing talents and also with the layout to your weblog. Is that this a paid subject matter or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice high quality writing, it is uncommon to see a nice blog like this one today.. itunes login

    BeantwoordenVerwijderen

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -