Na lang wachten is het eindelijk zo ver. We ontvingen afgelopen week de push melding dat de laatste Android versie klaar stond om gedownload te worden op onze Asus Nexus 7 (2013 versie). Uiteraard hebben we het even voor jullie getest!

Android 5.0 oftewel Lollipop is de meest recente uit de reeks zoete Android-versies. En na Ice Cream Sandwich (4.0) is het ook weer de eerste keer dat het een echt grote update betreft.. al lijkt dat misschien niet zo.

Vernieuwde icoontjes. Woohoo!
We hebben er dan ook even op moeten wachten, alhoewel andere Nexus modellen (lees nieuwere) wel al de update hadden gekregen, is het nu pas de beurt aan de Nexus 7 2013 versie. Afgelopen week kregen we de heugelijke melding dat er een systeemupdate gereed was en tadaa. Lollipop!

Wat eigenlijk direct opvalt is dat de oude icoontjes om het systeem te besturen zijn veranderd. We zien nu een driehoekje, rondje en een vierkantje. Ze doen nog steeds hetzelfde, maar blijkbaar waren ze toe aan een restyle.. Al had het voor ons niet zo gehoeven.

Daarnaast is ook het 'menu-scherm' dat je omlaag trekt van de bovenzijde op de schop genomen. Het was even wennen, want we waren inmiddels zo gewend aan de Ice Cream Sandwich variant, maar eigenlijk zijn we er best tevreden over. Het is in ieder geval een stuk overzichtelijker en stiekem ziet het er best sexy uit al lijkt het behoorlijk veel op iOS naar ons idee.
Menu-scherm in Lollipop.

Sexy Instellingen

Je kunt eigenlijk wel stellen dat alles een metamorfose heeft gehad. En daar zijn we behoorlijk tevreden mee. De Instellingen zien er goed uit (en duidelijk). Alles werkt lekker soepel, maar dat deed het tijdens ICS ook al. Maar oordeel zelf.

Nu klinkt het alsof alles beter is geworden. Dat is natuurlijk ook wel de bedoeling met een nieuw besturingssysteem, maar er kan natuurlijk altijd iets mis gaan. Dus vandaar. Wat is er dan minder fijn geworden?

Wij vinden dat de make-over van het toetsenbord niet geheel beter is geworden dan het oude. Ja, toegegeven het oude toetsenbord was niet supersmooth of bijzonder, maar we waren er aan gewend. Aan gehecht.. Het nieuwe toetsenbord oogt toch wat te kek naar ons idee. Alsof er meer aandacht is besteed aan het uiterlijk dan aan het goed functioneren. Het is niet zo dat het vernieuwde toetsenbord slecht is, zeker niet hoor. Alleen had het voor ons persoonlijk niet per se gehoeven, maar ook hier geldt
: smaken verschillen. En waarschijnlijk is het ook gewoon een kwestie van wennen...

En wat is er dan echt vernieuwend in deze Android 5.0? Nou, de mogelijkheid om accounts te beheren en een Gast-account aan te maken. We zijn zeer verheugd dat deze optie is toegevoegd. Ideaal voor wanneer je je tablet aan iemand wilt lenen, maar ze geen toegang wilt geven tot je eigen persoonlijke informatie, mail et cetera. Google heeft met deze toevoeging echt iets heel erg goeds gedaan en onze dikke pluim daarvoor. Chapeau!

En verder...
- Berichten/meldingen worden beter op de gebruiker afgestemd.Zo zullen telefoontjes je niet meer onderbreken in apps of games en kun je berichten rechtstreeks bekijken (en reageren!) vanuit je lockscreen.

- Langere accuduur. naar zeggen (we hebben het nog niet getest) wordt de accuduur van je apparaat tot maximaal 90 minuten verlengt. Daarnaast wordt er nu ingeschat hoelang het duurt voordat je apparaat is opgeladen wanneer er een adapter is aangesloten en kun je bij de batterijinstellingen terugvinden hoelang het ongeveer duurt wanneer je moet gaan opladen. Handig!

- Heel veel technische (onder de motorkap) verbeteringen waardoor Lollipop beter moet presteren dan zijn voorganger. Bijvoorbeeld: verbeterde connectiviteit, meer media-mogelijkheden en 64-bit ondersteuning. Of dit allemaal ook daadwerkelijk zo is, zal moeten blijken wanneer we het wat langer hebben kunnen testen.

Voor nu zijn we in ieder geval zeer tevreden over Android 5.0 Lollipop en kunnen we concluderen dat Google na Ice Cream Sandwich nog verder de juiste weg is ingeslagen.
Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -