'Als het eenmaal op internet staat, dan staat het er voor altijd' wordt wel eens gezegd wanneer een willekeurige tiener weer eens de verkeerde foto upload. Veel mensen weet niet dat het echt zo is, maar er bestaat een online archief waar nagenoeg alle websites op terug te vinden zijn.
 
'Hoe zag Nu.nl er tien jaar geleden uit?' "Oh, die site is opgeheven, wat zonde. Nu kan ik dat artikel niet meer terugvinden.' Het zijn enkele van die uitspraken en gedachten die je wel eens hebt. Vroeger greep je naar de veertiendelige boekenserie in je boekenkast en nu ga je simpelweg naar het internet archief: Internet Archive Wayback Machine.

Veel musea zijn in de afgelopen aan hun digitale archivering begonnen zodat alles opgeslagen is mocht er iets misgaan. Maar dat er zelfs van het gehele internet een digitaal archief gemaakt werd, dat is nog niet bij iedereen bekend. De website werkt heel eenvoudig. Vul de site in waarvan je terug in de tijd wilt kijken en je bent al klaar. Je kunt (vaak) uit meerdere data kiezen en dus is het leuk om te kijken hoe een website geƫvolueerd is door de jaren heen.

Zie bijvoorbeeld Nu.nl op 29 mei 2003:


Maar natuurlijk is het leuker om te kijken hoe je eigen blog of website er jaren geleden uit zag. We hebben Geekmeout.nl ook eens bekeken. Logischerwijs hadden we niet zoveel tijdsopnames om uit te kiezen als Nu.nl, maar desondanks was het leuk om te zien hoe de blog is veranderd van een donkere uitstraling naar de huidige frisse. Althans dat is onze mening. Smaken verschillen gelukkig.

zo zag onze blog er vorig jaar nog uit.

Het is alleen jammer dat de afbeeldingen niet zijn opgeslagen, maar dat begrijpen we wel in verband met opslagruimte. Wanneer er 435 miljard websites worden opgeslagen moeten er natuurlijk concessies gedaan worden.

Zo werkt het

Voer de website in de zoekbalk op Internet Archive Wayback Machine en klik op de gewenste dag in de kalender. De website zoekt dan de opgeslagen webpagina op en je neemt als het ware een kijkje terug in de tijd. Grappig is ook bij nieuwssites dat je dan de artikelen van de desbetreffende dag tevoorschijn krijgt.

Conclusie

Het internet archief is natuurlijk een gimmick waar je voornamelijk je nieuwsgierigheid lekker op de loop kunt laten gaan, maar het heeft ook nuttige kanten. Zo kun je namelijk zien hoe websites zijn veranderd door de jaren heen en er lering uit trekken. Sommige sites zijn zelfs te bekijken van voor de eeuwwisseling toen het internet nog maar pas in opmars was. En zo zie je maar weer. Als iets eenmaal op internet geplaatst is, gaat het er nooit meer vanaf.
 

{ 1 reacties... read them below or add one }

  1. There are a variety of regulations, taxes, and fees to are the cause of when calculating your mortgage amounts and monthly payments. canada mortgage calculator You'll find out about commercial loan terms, its payment structure, and rates. canada mortgage calculator

    BeantwoordenVerwijderen

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -