De harde schijf van je computer wissen is lastiger dan gedacht. Simpelweg formatteren is niet genoeg om je gegevens definitief van de computer te verwijderen. In dit artikel leggen we uit hoe je de gegevens van een harde schijf zodanig kan verwijderen dat ze niet meer terug te halen zijn.

Of de computer nou kapot is of omdat je deze wilt verkopen, je wilt er zeker van zijn dat niemand jouw gegevens meer kan inkijken. De beste manier is natuurlijk om de harde schijf gewoon te vernielen. Ik kan zowel een hamer als een zoutbad sterk aanraden. Echter, misschien wil je de pc gewoon verkopen of cadeau doen aan een familielid. In dat geval is het niet heel verstandig om de schijf naar de filistijnen te helpen. Er zijn daarom ook betere en minder rigoureuze manieren om ervoor te zorgen dat jouw privé-zaken ook daadwerkelijk privé blijven.

Vaak wordt er gedacht dat formatteren wel genoeg is. Dit is echter niet het geval. Formatteren is enkel het weghalen van de benodigde verwijzingen naar de data-tabellen. De data wordt niet verwijderd of overschreven, de verbindingen worden slechts doorbroken. Gegevens op een geformatteerde schijf zijn dan ook vaak voor het grootste gedeelte vrij eenvoudig terug te halen. Hiervoor kun je gratis programma's als de Data Recovery Wizard van EASEUS of Recuva van Piriform gebruiken.

De beste manier om gegevens onleesbaar te maken voor anderen is het overschrijven van alle gegevens met willekeurige data. Ook wel de 'zero fill'-methode. De harde schijf wordt dan volledig beschreven met data waardoor het zeer lastig (nagenoeg onmogelijk) is om gegevens nog te kunnen achterhalen. De onderstaande gratis programma's maken gebruik van zero filling en zijn vrij gebruiksvriendelijk.


KillDisk

De gratis versie van KillDisk biedt de mogelijkheid om de schijf of andere geheugensdrager zoals een usb-stick 1 keer met nullen te overschrijven. Voor andere methoden en meerdere overschrijvingen zul je in je portemonnee moeten duiken. Denk hierbij aan minimaal 50 dollar. Voor de normale gebruiker is 1 keer overschrijven meer dan voldoende. We gaan er dan voor het gemak van uit dat je geen zeer discutabele of criminele gegevens op je pc hebt staan.

Download KillDisk

DBAN

DBAN is helemaal gratis en verwijdert alle data die op de pc te vinden is. Dit betekent dat je wel een Windows cd'tje of usb-stick achter de hand moet hebben, want herinstallatie is noodzakelijk. Naast deze functie is er ook de mogelijkheid om DBAN in te schakelen als harde schijf-opschoner. Bijvoorbeeld wanneer het krioelt van de virussen of andere malafide software. Alleen raden we toch aan om dat geval voor een echte anti-virus te kiezen zoals Norton, G-Data of een gratis optie zoals Avast! of AVG.


Download DBAN


Naast de twee bovenstaande zijn er nog tal van opties. We hebben in ieder geval goede ervaringen met zowel KillDisk als DBAN en daarom zijn juist deze twee besproken.

Nog even kort gezegd: hoe onschuldig het ook soms lijkt wat er allemaal op je computer staat, zorg ervoor dat je de data goed verwijderd hebt wanneer je de pc aan iemand geeft of verkoopt. Je wilt tenslotte ook niet dat iemand in je post of fotoalbums gaat snuffelen zonder jouw toestemming. En onthoudt dat de beste manier gewoon nog steeds de ouderwetse hamer is. Bovendien is dat ook wel eens een leuke ervaring om mee te maken.

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -