Een van de grootste nachtmerries van werkend Nederland is het verliezen van je harde werk op de computer. Dit kan komen doordat je bijvoorbeeld per ongeluk Microsoft Word hebt afgesloten zonder het document op te slaan of omdat de computer opeens vastloopt en crasht. Vrees niet, want nog niet alle hoop is verloren. Lees snel verder hoe je deze documenten nog kunt redden!

Uren bezig geweest aan een artikel, onderzoek of ander document en dan valt de stroom uit. Alles kwijt! Of toch niet? In de nieuwere versies van Microsoft Word zit een automatisch backup systeem en is de kans groot dat je slechts een gedeelte van je tekst kwijt bent, maar de oudere versies vragen wat meer moeite om je documentjes terug te toveren. Hieronder staan de methodes uitgelegd. We beginnen met Word 2010 en gaan vervolgens door met de 2007 versie. Deze methodes verschillen niet zo heel veel, maar het werkt toch net iets anders. Heb je een andere versie, laat het weten in de comments en dan update ik het artikel met die versie. Vaak kun je de automatische backups terugvinden in de tijdelijke bestanden. Zie hiervoor de uitleg bij Word 2010 om bij die map te komen.

N.B. Voordat we verder gaan wil ik je wel even op het hart drukken dat er geen 100 procent garantie is dat je het document nog heelhuids kunt terugvinden.  

Word 2010

screenshot 1
In Word 2010 ga je naar File en dan klik je op Recent. Rechtsonder in het venster zie je vervolgens Recover Unsaved Documents. (Zie screenshot 1) Klik daarop en je ziet nu je niet opgeslagen documenten.

Je kan ook direct naar de map gaan. Dit is de directe link die je in de Windowsverkenner kunt invoeren (wel even 'Ninja' in je eigen gebruikersnaam veranderen, anders ga je niet zoveel vinden..):

C:\Users\Ninja\AppData\Roaming\Microsoft\Office\Recent

Hopelijk heb je nu je niet opgeslagen document teruggevonden. Let op: de automatisch backup geldt slechts voor 4 dagen, dus probeer niet om documenten van 6  maanden geleden terug te vinden.

Standaard staat de automatische backup op een interval van 10 minuten. Als je deze wilt aanpassen en eventueel ook een andere map kiezen voor je backups, ga dan naar de Opties van Word. (Zie screenshot 2)
Screenshot 2

Screenshot 3

Word 2007

Het is verstandig om eerst even te controleren of het niet opgeslagen document gewoon in de 'Document Recovery' zijbalk staat wanneer je Word 2007 opent. Deze staat automatisch aan de linkerkant. (Zie screenshot 3)

Zodra dat niet lukt, kun je het handmatig proberen. Ga naar het Microsoft Word icoon linksboven in beeld en klik vervolgens op Options (rechtsonderaan het venster naast Exit Word dat verschijnt als je op het icoon hebt geklikt) Je komt nu in het Options menu van Word en gaat nu naar 'Save'. (zie screenshot 4)
screenshot 4

Hier kun je de instellingen van je automatische backups veranderen, bijvoorbeeld vaker dan 10 minuten of een andere locatie voor de bestanden. En dat is juist wat we nodig hebben. De locatie. Zie de blauw geselecteerde balk in screenshot 4 en kopieer en plak deze in je Windowsverkenner. Je komt nu in de map uit waar de herstel-documentjes te vinden zijn.

Let op: je ziet nu het backup-document. Het is een .asd bestand, maar maak je geen zorgen. Deze kun je namelijk gewoon met Word 2007 openen. Er verschijnt waarschijnlijk een pop-up scherm waar je moet kiezen met welk programma je het asd-bestand wilt openen. Kies gewoon voor Microsoft Word. Wanneer het bestand met Word wordt geopend en het hele document is leesbaar, sla deze direct handmatig op. Mocht het zo zijn dat het document niet geopend wordt, start dan de computer opnieuw op en vervolgens Word. Kijk in de linkerbalk zoals bij screenshot 3. Hier staat je document nu naar alle waarschijnlijkheid wel tussen.

Conclusie

Zorg ervoor dat je vaak je werk tussentijds opslaat en ook dat je in ieder geval de backup-methode hebt ingesteld. Je bent dan in de meeste gevallen niks of bijna niks kwijt. En onthoud: de eerste plaats om te zoeken is de map met je tijdelijke bestanden (tevens vaak ook de locatie voor bestanden van o.a. Excel, PowerPoint et cetera).

Deze dus:

C:\Users\*jouw gebruikersnaam*\AppData\Roaming\Microsoft\Office\Recent

Zorg ervoor dat je niet te vaak Word afsluit en opnieuw opstart, want elke keer als je dat doet verklein je de kansen om je document nog heelhuids terug te krijgen.

Hopelijk heeft het geholpen en kun je weer met een gerust hart verder werken. Nog meer tips over hoe je niet opgeslagen bestanden kunt terughalen? Laat het weten in de comments.{ 4 reacties... read them below or Comment }

 1. "Beste,

  Ik heb afgelopen woensdag een Word (2007) document gemaakt en was in de veronderstelling dat ik het document had opgeslagen. Dus toen ik later mijn laptop aanzette kwam het Word-document in het clipboard (zoals screenshot 3). Deze heb ik weg geklikt. Echter, nu kom ik erachter dat ik het bestand helemaal niet opgeslagen had. Is het mogelijk dit bestand te herstellen of is dat onmogelijk?Alvast erg bedankt!

  Groeten,Peter "


  Beste Peter,

  Er ging even wat mis met de reacties dus ik heb je bericht in mijn antwoord opgenomen.

  Vooraf gezegd: hoogstwaarschijnlijk is je bestand gewoon weg en ben je sneller af om het opnieuw te doen. Door het bewust wegklikken van Word en daarna het clipboard zijn naar alle waarschijnlijkheid de tijdelijke bestanden ook verwijderd.

  Wat je nog kunt proberen is om in de tijdelijke mappen zoals in het artikel staat te zoeken. Daarnaast kun je proberen om naar .asd bestanden te zoeken. Dit doe je gewoon in de verkenner of met de zoekfunctie in Windows. Deze kun je meestal gewoon openen met Word.

  Ik weet dat je er op dit moment niet veel aan hebt, maar een tip voor de volgende keer is om direct het document op te slaan wanneer je het aanmaakt. De automatische 10minuten backup slaat dan het document tussentijds op. Eerder opgeslagen documenten kunnen namelijk veel vaker 'gered' worden dan helemaal niet opgeslagen documenten.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Beste Thijs,

  Daar was ik helaas al bang voor. Het was een domme fout die ik niet nog een keer zal maken. Ik heb de stappen die je in het artikel noemt allemaal doorlopen, helaas zonder resultaat. Ik heb wel gelijk de instellingen veranderd en Word slaat voortaan het document elke 5 minuten op.

  In ieder geval hartelijk bedankt voor de snelle reactie en de gegeven hulp!

  Groeten,

  Peter

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Beste,

  Ik kan voor de derde keer opnieuw beginnen, er zit toch iets fout met de automatische opslag. Ik had deze dus uitgezet, omdat ik altijd mijn werk opsla. Met 2010 Word kwam het tot overmaat van ergernis terug met de vorige versie (ik schrijf dagelijks), dus daarom uitgezet. Waarom slaat dat K.. programma niet op als ik dat wil? Het werkt verder prima, zeer tevreden, de toegankelijkheid als iets mis is (rood onderstrepen b.v.) is minder. Iemand is het overzicht verloren bij de productie Word.

  mvg Michel

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo,
  Mijn word liep vast en daarna heb ik mijn laptop geforceerd afgesloten. Er is een document verloren gegaan. Nu staat het document wel bij mijn recente maar kan ik het niet openen. Er staat dat ik het document niet kan openen omdat hij onlangs verwijderd is. Kan iemand mij alsjeblieft helpen? Het gaat om een heel belangrijk document...
  Groet,
  Sanne

  BeantwoordenVerwijderen

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -