Het einde van het jaar (en volgens sommigen ook de wereld) is in zicht. Tijd dus voor een jaaroverzicht, ditmaal van de Google zoekopdrachten. Dat betekent: lijstjes, lijstjes en nog meer lijstjes... heerlijk toch?

Er gebeurde weer genoeg dit jaar. We hadden de Olympische Spelen in London waar Epke Zonderland goud pakte, de Presidentsverkiezingen in de Verenigde Staten, Hurricane Sandy die langs New York raasde, ons eigen Project X feest en we dansen massaal op Gangnam Style (overigens hier oneindig te beluisteren). Verder leefden we mee met de families van Whitney Houston en prins Friso, maar ook met die van de boeren en boerin in Boer Zoekt Vrouw. Kortom: genoeg om op te zoeken op Google. Maar wat werd er eigenlijk het meest gezocht in de wereld? En in Nederland?

Wereld

Top Zoekopdrachten

Wat zochten we het meeste op Google in 2012? Helemaal bovenaan de lijst staat de dood van Whitney Houston in February 2012, een twijfelachtige eer als je het mij vraagt. Op nummer twee staat de meest bekeken YouTube-video ooit: Gangnam Style van PSY en Hurricane Sandy claimde met haar verwoestingen de derde plek. Om de top 5 af te maken, staat Apple’s iPad 3 op de vierde plek en Diablo 3, een game van Blizzard, op nummer 5.  

 1. Whitney Houston
 2. Gangnam Style
 3. Hurricane Sandy
 4. iPad 3
 5. Diablo 3
 6. Kate Middleton
 7. Olympics 2012
 8. Amanda Todd
 9. Michael Clarke Duncan
 10. BBB12


Gebeurtenissen

Aangezien Whitney Houston tot de lijst van personen wordt gerekend en Gangnam Style tot de muzieklijst, komt Hurricane Sandy hier vanzelf op nummer 1. Wel opvallend is de 10e plek voor Pussy Riot, de Russische feministische punkband. De leden van die band werden gearresteerd en veroordeeld tot een strafkamp vanwege een protestactie tegen de herverkiezing van Poetin. Verder vinden we op nummer 7 de bizarre sprong van 39 km hoog terug.

 1. Hurricane Sandy
 2. Kate Middleton Pictures Released
 3. Olympics 2012
 4. SOPA Debate
 5. Costa Concordia crash
 6. Presidential Debate
 7. Stratosphere Jump
 8. Penn State Scandal
 9. Trayvon Martin shooting
 10. Pussy Riots


Electronica

De iPad 3 is de meest gezochte gadget op Google van 2012, gevolgd door de Samsung galaxy S3 en de iPad Mini. Opmerkelijk is wel dat de iPhone nergens terug is te vinden in de top 10... zou Google daar meer van weten?

 1. iPad 3
 2. Samsung Galaxy S3
 3. iPad Mini
 4. Nexus 7
 5. Galaxy Note 2
 6. Play Station
 7. iPad 4
 8. Microsoft Surface
 9. Kindle Fire
 10. Nokia Lumia 920Nederland

Top zoekopdrachten

Waar zochten we in ons eigen kikkerlandje nou eigenlijk het meeste naar? Nou, blijkbaar wisten we allemaal niet waar we op moesten stemmen tijdens de verkiezingen, want Stemwijzer staat op nummer 1. Het mislukte EK 2012 van Oranje bleek toch goed genoeg voor een tweede plek en het tragische ongeluk van prins Friso hield de gemoederen bezig en haalde de derde plaats. Ook keken we net als vorig jaar weer massaal naar Boer Zoekt Vrouw en hield het Project X feest in Haren de samenleving ook bezig.

 1. Stemwijzer
 2. EK 2012
 3. Friso
 4. Boer Zoekt Vrouw
 5. Elfstedentocht
 6. Olympische Spelen
 7. iPad 3
 8. Wordfeud
 9. Abn Inloggen
 10. Project X Haren


Mensen

Nederlanders leven mee met het koningshuis en dat blijkt uit de top 10 meest gezochte personen op Google door Nederland. Prins Friso staat namelijk bovenaan. Ook de prestatie van Epke Zonderland op de Olympische Spelen in Londen ging niet onopgemerkt. Hij haalde daarmee de 6e plaats. We zijn echter ook wel een volk dat van roddels houdt. Dat blijkt uit de nummers vier en vijf, oftewel Badr Hari en Estelle Gullit.

 1. Friso
 2. Kate Middleton
 3. Whitney Houston
 4. Badr Hari
 5. Estelle Gullit
 6. Epke Zonderland
 7. Michael Clarke Duncan
 8. Balotelli
 9. Morgan Freeman
 10. Felix Baumgartner


Muziek

Net als de rest van de wereld waren ook wij Nederlanders in de ban van PSY met zijn Gangnam Style liedje. We luisterden verder veel naar Call Me Maybe van Carly Rae Jepsen, maar ook het James Bond nummer Skyfall hoorden we graag in onze oorschelpjes.

 1. Gangnam Style
 2. Call Me Maybe
 3. I Follow Rivers
 4. Skyfall
 5. Balada
 6. This is Love
 7. Time After Time
 8. Slapeloze Nachten
 9. Ode to the Bouncer
 10. Let Her Go


Meer Google lijstjes zien? Neem snel een kijkje op Zeitgeist 2012

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -