Is jouw muziekcollectie ook een grote puinhoop die bezaaid is met nummers als 'Track01', 'Partysong1337' en simpelweg '07'? Hoogste tijd om die nummers dan eens te voorzien van de juiste namen en tags zodat je voortaan niet meer hoeft te zoeken naar dat ene nummer!

Een cd'tje rippen of een nummertje downloaden is niet zo veel moeite, maar het vervelende er van is dat je dan opgescheept zit met de namen en tags die de bestanden al hebben. Natuurlijk zou je direct de naam zelf kunnen veranderen en de aanvullende informatie kunnen opzoeken. Maar dat heb je waarschijnlijk niet gedaan aangezien je dit artikel leest. Geen probleem, het is tenslotte ook een tijdrovende en zaaddodende klus. We gaan het onszelf dus nu een stukje makkelijker maken door wat hulp in te schakelen van het gratis programma MusicBrainz Picard (er zijn ook betaalde alternatieven zoals TuneUp en Rinse).

Om te beginnen zal eerst MusicBrainz Picard moeten worden gedownload. Dit doe je hier. Installeer het vervolgens op de door jou gewenste locatie en open het programma. Let op: het is verstandig om naast dit programma geen andere dingen te doen, want anders is er een kans dat het vastloopt.


Voordat we MusicBrainz aan het werk zetten, moeten we eerst nog even zelf iets instellen. Je wilt tenslotte wel dat het programma je nummers op de juiste manier een naam, albumnaam en/of artiest toekent. Ga in MusicBrainz naar Options te vinden onder het kopje Options. Lekker verwarrend.

Hier kun je verder alles naar wens instellen, maar het gaat mij om het kopje 'File naming". Klik er op en je ziet een behoorlijk lange en misschien wel enge code. Maak je niet ongerust we gaan er niet al te veel mee prutsen.


 Wil je dat het nummer voorzien is van een 1)Tracknummer 2) Artiest en 3) Naam van het nummer (voorbeeld: 07 The Beatles - Ticket to Ride) zorg er dan voor dat dit je code is: $if2(%albumartist%,%artist%)/%album%/$num(%tracknumber%,2) %artist% - %title%

Liever alleen de artiest en de naam van het nummer (voorbeeld: The Beatles - Ticket to Ride)? Voer dan het volgende in: $if2(%albumartist%,%artist%)/%album%/%artist% - %title%

Zodra je gekozen hebt klik je op 'Ok' en gaan we nu aan de slag met het echte werk. Voor het reorganiseren van een gehele map kies je Add Folder en vervolgens jouw muziekmap. Wil je slechts een paar nummertjes bewerken, kies dan voor Add Files en voeg ze toe. Selecteer nu alle nummers in het linkerscherm van MusicBrainz, druk vervolgens op de rechtermuisknop en klik op Lookup of Scan (zie onderstaande screenshot). De Lookup-functie gebruikt de bestaande tags in het nummer en zoekt daarmee naar matches. Scan gebruikt de akoestische vingerafdruk, hoe een liedje klinkt, om een match te vinden. De Lookup functie is de snelste, dus probeer die als eerste.Het scannen kan wel even duren afhankelijk van de grootte van je muziekcollectie. Bij mijn testrun van ongeveer 350 nummers was het binnen enkele minuten klaar. Wanneer Musicbrainz klaar is met scannen, moet je nog een ding doen. Selecteer alle gescande bestanden in het rechtervak en druk op 'Save'. Super! Alle nummers die je geselecteerd had zijn nu voorzien van de juiste benaming en tags.

Het enige minpunt van MusicBrainz Picard is dat het geen album art kan toevoegen. Dit zal je dus zelf moeten doen (of binnenkort op de blog terugkeren voor een artikel over album art). Heb je een account bij de iStore dan kun je via iTunes album art toevoegen aan je muziek.


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -