Windows 7 heeft in mijn opinie slechts twee leuke thema's voor je desktop, namelijk Architectuur en Landschappen. Na zo'n twee jaar lang elke dag dezelfde gebouwen en landschappen te moeten zien, raak je het wel eens beu. Daar gaan we vandaag nog wat aan doen! Dus stroop die mouwen op en maak je desktop weer hip en happening!

Deze tutorial is nou niet bijzonder ingewikkeld en is voor iedereen wel goed te doen, maar ben je al blij dat je weet hoe Hotmail werkt dan moet je deze misschien voorbij laten gaan. Nu snap ik dat je heel graag ook zo'n fancy desktop wilt hebben, dus als je er echt niet uitkomt kun je onderaan de comments om uitleg vragen. Behulpzaam als ik ben, zal ik mijn uiterste best doen om je toch aan een mooie desktop te helpen. Lukt het dan nog steeds niet? Dan kun je ook gewoon een baksteen door je scherm heen gooien voor hetzelfde effect. Goed, zonder verder getreuzel: Let's get going!

Uitpakken van bestanden
Als eerste moet je Rainmeter downloaden en installeren. Hiermee kun je widgets (in Rainmeter en verder ook in dit artikel 'skins' genoemd) toevoegen aan je desktop zoals een kekke klok, up-to-date weerbericht of je favoriete nieuws-feeds. Rainmeter is niet het meest gebruikersvriendelijke programma dus ik hou het vrij eenvoudig en begin met het toevoegen van een slick klokje en de 'gebroken glas'-look.

Voordat we met Rainmeter aan de slag gaan, hebben we eerst de skins van zowel de klok als het gebroken glas nodig. Deze gaan we eerst even downloaden. De klok download je hier en voor het glas kun je hier terecht. Zodra beide bestanden gedownload zijn, moeten we ze alleen nog even uitpakken. Rechtermuisknop op het bestand en klik op "Extract files..." of in het Nederlands "Bestanden uitpakken...". Pak de twee gedownloade bestanden uit in de skins-map van Rainmeter : C:\Users\*Gebruikersnaam*\Documents\Rainmeter\Skins. Als je het goed gedaan hebt, zie je het volgende op je scherm. (Een uitpakprogramma als WinRar is hiervoor noodzakelijk. Downloaden dus als je dat nog niet hebt.)
 
Na het uitpakken van het bestand krijg je deze drie mappen
Dan is het nu tijd om Rainmeter te openen. Als je Rainmeter al geopend had zul je deze even opnieuw moeten opstarten om toegang te krijgen tot de zojuist uitgepakte bestanden. Na het openen van het programma krijg je het volgende resultaat.
 

Je ziet drie hoofdmappen, te weten: Broken Desktop - By Somrat, Elegance en illustro. Nu staan alle skins van illustro nog aan. Deze gaan we als eerste verwijderen. Ga stap voor stap alle widgets af in de illustro-map en klik op Uitladen (zie bovenstaande screenshot) net zolang tot alle skins weg zijn. Vervolgens klik je op de Elegance-map en kies je favoriete klok en klik op Laden. In het voorbeeld heb ik voor Clock_white_medium.ini gekozen. Wil je ook de datum zien, kies dan ook voor een datumweergave in de Date-map (in het voorbeeld Date_white1.ini). Als het goed is zie je nu de klok en de datum op je desktop. Verplaats de skins naar de gewenste locatie door simpelweg te slepen op je desktop.

Voor de 'gebroken glas'-look klik je op de map Broken Desktop - By somrat. Kies dan de juiste afmetingen voor je beeldscherm. In mijn geval is dat 1680x1050 en klik op Laden. Yes! Je beeldscherm is zojuist door een baksteen vernietigd. Je wilt waarschijnlijk niet dat de breuk als het ware boven de rest van de desktop 'zweeft' dus is het verstandig om bij Positie voor Op Bureaublad te kiezen. Daarnaast raad ik je aan om het vinkje van Erdoorheen Klikken aan te vinken zodat je geen groot zwart gapend gat op je desktop hebt waar je muis in verdwijnt. Ook kun je de doorzichtigheid aanpassen van de zogenaamde glasbreuk, maar op een donkere achtergrond is 0% doorzichtigheid gewoon het mooiste.

Kies positie

Als de bovenstaande stappen goed hebt doorlopen, zie je nu een prachtig schouwspel op je beeldscherm met een slick klokje en een enorme barst. Dan rest ons nu nog 1 stap en dat het opslaan van je creatie. Ga naar het Thema's tabblad en verzin een passende naam. Wil je de huidige achtergrond gebruiken, vink dan 'Huidige achtergrond insluiten' aan. (In dit voorbeeld gebruik ik een prachtige achtergrond van Dominic Kamp. Hier te downloaden.)

Alles ingevuld en aangevinkt? Klik dan op Opslaan. Jouw eigen thema verschijnt nu rechts in het vakje Opgeslagen Thema's. Handig voor als je meerdere Thema's wilt maken en regelmatig wilt switchen!

Hopelijk ziet jouw desktop er nu ook ongeveer zo uit:


Heelhuids deze mini-tutorial doorkomen? Dan kan je nu zelf aan de slag gaan met Rainmeter om zelf een awesome desktop in elkaar te draaien. Op de volgende pagina's staan vast en zeker genoeg skins die je kunt gebruiken. Succes en heb je nog vragen of wil je je eigen creatie showen? Post het in de comments hieronder!

Meer Rainmaker skins :

http://customize.org/rainmeter

http://rainmeter.deviantart.com/gallery/Via Lifehacker

Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -