Google is de meest gebruikte zoekmachine van het internet en zou het verlichte pad in de wirwar die we het internet noemen moeten zijn. Meer dan eens blijkt Google echter zelf al een doolhof en kun je niet vinden wat je zoekt. Met de Google zoektips in dit artikel kun je voortaan wel vinden wat je zoekt.

 Als je iets van iemand wilt weten, stel je simpelweg een vraag en je hoopt op een logisch antwoord. Google werkt iets anders. Je kan natuurlijk een zoekterm invullen of een vraag stellen aan Google en hopen dat jij net die ene vraag stelt waarbij Google magistraal genoeg het juiste resultaat bovenaan de zoekresultaten neerzet, maar laten we eerlijk zijn die kans is minimaal. Ter illustratie: Je houdt van kittens (wie niet?) en wilt graag weten waar je ze in de buurt kan kopen. Je stelt de vraag: Waar kan ik kittens kopen in Middelburg? Of je verplaatst jezelf in de schrijver: “Kittens te koop” in Middelburg. (de aanhalingstekens zorgen ervoor dat die woordencombinatie bij elkaar blijft staan). Zie de resultaten in afbeelding hieronder.

 De bovenstaande zoekopdracht kan nog veel preciezer, maar door deze kleine aanpassing ben je al van 3 miljoen zoekresultaten naar 3.690 gegaan. Dat is namelijk de kunst. Niet om zoveel mogelijk resultaten te behalen, maar zo weinig en specifiek mogelijk. Goed, nu ik de kattenliefhebbers een eindje op weg heb geholpen gaan we aan het echte werk beginnen. Hieronder volgen de belangrijkste tips om je een weg te banen door het internet. 


1. Zoekwoorden

De zoektocht begint altijd met een vraag, bijvoorbeeld: Hoe kan ik beter zoeken op internet? Zoals eerder in dit artikel gesteld, werkt het stellen van een vraag niet zo goed. Zodoende gaan we de vraag even uiteensplitsen en specifiek maken. Stel je wilt zoeken met Google en de belangrijkste woorden in de vraag zijn: Beter, zoeken. Je zoekterm wordt dan: Beter zoeken Google of Beter zoeken met Google. Kortom denk niet zozeer vanuit het oogpunt van de vragensteller, maar meer vanuit degene die er over schrijft.


2. Zinnen of zinsdelen

Zoekwoorden zijn belangrijk, maar het vervelende ervan is dat ze overal in de tekst kunnen staan zonder dat ze enig verband hebben. Als je precieze informatie wilt vinden, is het verstandig om zinnen of zinsdelen in zijn geheel vinden. Hiervoor gebruik je aanhalingstekens. Voortbordurend op het Google zoeken voorbeeld, zou je zoekterm dan kunnen zijn: “beter zoeken met Google”. Nu worden alleen de zoekresultaten getoond waarin die exacte zoekterm te vinden is. Het is wel verstandig om de aanhalingstekens te plaaten bij logische zinnen, dus niet “beter zoeken Google” aangezien dat geen normale zin of zinsdeel is.


3. Synoniemen

Vaak ben je op zoek naar iets, maar wil je niet alleen die ene term vinden. Stel je bent op zoek naar leuke uitstapjes in Nederland en je zoekt naar uitstapjes Nederland. Nu worden de resultaten met het woord uitstapjes getoond, maar je wilt ook uitjes e.d. vinden. Gebruik dan ~ voor de zoekterm. Dus ~uitstapjes Nederland. Ook zoektermen als bezienswaardigheden en uitjes worden nu aan de zoekresultaten toegevoegd.

4. Onderdrukken van woorden

Het is ook mogelijk om bepaalde resultaten uit je zoekopdracht weg te laten. Je bent bijvoorbeeld op zoek naar kittens (ja, daar zijn ze weer), maar je weet dat zwarte katten ongeluk brengen. Die wil je dus niet hebben. Gebruik dan het - teken. Je zoekopdracht wordt nu kittens -zwart. Google toont nu alle resultaten van kittens waar op de pagina geen ‘zwart’ wordt genoemd. Geen ongeluk voor jou vandaag!


5. Zoeken binnen een website

Stel je weet de site waar je op moet zoeken, maar de zoekfunctie van de site werkt totaal niet goed (mits die er al is). Gebruik dan ook Google. Door middel van site: kun je binnen een site zoeken. Bijvoorbeeld cute kittens site:youtube.com. Zie afbeelding. Nahwwww!!!

6. Cache

Google bewaart altijd een oudere versie van een website. Handig voor als je artikel wilt terugvinden wat op mysterieuze wijze verdwenen is of als een website totaal veranderd is. Typ bijvoorbeeld cache:geekmeout.nl in Google en tadaa je ziet de oude versie van deze blog.


7. Rekenen en omrekenen

Tot slot niet echt een zoekfunctie misschien, maar Google fungeert ook als rekenmachine. Typ gewoon de berekening in de zoekbalk en ‘poef’ je krijgt antwoord. Let wel even op dat vermenigvuldigen een * is en delen een / teken. Bijvoorbeeld 123*39/7.

Goed, het einde is in zicht. Je hebt je door het artikel heengeworsteld. Hopelijk ben je er ook nog iets wijzer van geworden. Waarschijnlijk ben je de helft alweer vergeten, maar zolang er één of twee tips tussenstonden die je Google-leven een stukje makkelijk gemaakt hebben ben ik een gelukkig mens. Om je te bedanken voor de aandacht, staat hieronder nog het meest schattige filmpje dat er op YouTube staat. Natuurlijk wel opgezocht met de zoekterm cute kittens site:youtube.com.Via Google


Leave a Reply

Subscribe to Posts | Subscribe to Comments

Popular Post

Mogelijk gemaakt door Blogger.

- Copyright © Geek Me Out -Metrominimalist- Powered by Blogger - Designed by Johanes Djogan -